Wings Platinum 6

f slort
Berichten: 9
Lid geworden op: wo 31 dec 2014, 15:04

Wings Platinum 6

Berichtdoor f slort » za 09 dec 2017, 13:09

Ik heb wpl.6 op mijn PC gezet, maar nu heb ik met afspelen van een 4k video een schokkend beeld. Als het aan mijn videokaart ligt, hoe zoek ik die dan in mijn PC op. Wat moeten de eisen van de videokaart dan zijn.
Hopelijk kan iemand mij helpen met dit probleem.
Groetjes Frans Slort
frae;@Casema.nl

Gebruikersavatar
Cuno Wegman
Berichten: 353
Lid geworden op: vr 15 feb 2013, 16:25
Contacteer:

Re: Wings Platinum 6

Berichtdoor Cuno Wegman » za 09 dec 2017, 16:23

Hallo Frans,

Ik ga er gemakshalve vanuit dat het "schokkende" van het videobeeld betrekking heeft op de de weergave, niet op de inhoud. ;)

Heb je met deze computer al eerder video (full-HD of 4K) gebruikt? Bijvoorbeeld met WP5?
Er zijn zeer veel soorten en typen videokaarten in omloop. Een lijst maken van alle kaarten die 4K kunnen weergeven is daarom lastig. Omgekeerd is eenvoudiger: als je aangeeft welke kaart in jouw computer aanwezig is (en vooral ook: wat de andere belangrijke onderdelen in jouw computer zijn [vooral de processor]) kunnen de vragenbeantwoorders binnen dit forum betere antwoorden geven.

Informatie over de samenstelling van de computer kun je vinden via Apparaatbeheer.
Je kunt ook binnen Wings Platinum (5 e n6) deze gegevens opvragen:
- ga naar Help (het vraagteken in de menu-balk)
- kies Info over Wings Platinum
- klik op Systeeminformatie
De systeeminformatie wordt getoond.
Deze kun je, bij onduidelijkheden/vragen, desgwenst als bestand opslaan (Bestand - Opslaan, of Bestand - Exporteren) en per e-mail naar mij sturen.
AVé,
Cuno

f slort
Berichten: 9
Lid geworden op: wo 31 dec 2014, 15:04

WPL 6

Berichtdoor f slort » di 12 dec 2017, 11:02

hallo.
Mijn videokaart is ATI Radeon HD 5800 Series Is dit misschien de oorzaak van de schokkende beelden met 4K video in WPL 6.
Ik had dit ook in WPL 5 maar Jan zei dat het in WPL 6 waarschijnlijk niet het geval is. Wat kan ik nu nog doen?
Groetjes Frans Slort

willy_dellaert
Berichten: 18
Lid geworden op: zo 10 nov 2013, 16:19

Re: WPL 6

Berichtdoor willy_dellaert » wo 13 dec 2017, 09:53

Dag Frans,
Volgens mij is het gemelde prestatie probleem in de hardware van je pc te zoeken maar zeker niet in WP6.
Omdat wijzelf mogelijk eenzelfde probleem zouden hebben bij het afspelen van een 4K show op onze pc,
beperken wij ons tot het aanmaken van de 4K video op de pc en het afspelen van de show op een 4k Televisie.
En dat werkt wel perfect.
Mvg
Willy Dellaert

Gebruikersavatar
Jan Roeleveld
Berichten: 204
Lid geworden op: di 17 sep 2013, 19:21
Locatie: Houten
Contacteer:

Re: WPL 6

Berichtdoor Jan Roeleveld » wo 13 dec 2017, 10:32

Beste Frans,

Ik vermoed dat deze videokaart, die dateert van 2009, niet voldoende presteert om 4K probleemloos te verwerken.
Maar, in Wings Platinum 6 wordt nadrukkelijk meer gevraagd van de processor in de PC, juist bij videoverwerking en daarom vroeg Cuno (en ik ook al eerder) naar de gegevens van de processor in je PC. Als die eveneens 8 jaar oud is, dan hebben we 'het lek boven water'.
Ik moet er ook erg aan wennen, maar 8 jaar in de computerwereld is bijna 'prehistorie'.... :shock:
Succes..!

Groeten,

Jan

f slort
Berichten: 9
Lid geworden op: wo 31 dec 2014, 15:04

Processor

Berichtdoor f slort » wo 13 dec 2017, 15:37

Hallo
Mijn prosessor is Intel (R) core (TM) i3 CPU 530 @ 2.93 GHz
Geinstalleerd geheugen 4.00GB beschikbaar
Hopende is deze goed genoeg, anders wordt het een nieuwe PC. Lost het probleem zich dan op?
Groetjes Frans Slort
frael@casema.nl

Gebruikersavatar
Jan Roeleveld
Berichten: 204
Lid geworden op: di 17 sep 2013, 19:21
Locatie: Houten
Contacteer:

Re: Processor

Berichtdoor Jan Roeleveld » wo 13 dec 2017, 16:12

Frans,

Ik vrees dat je je spaarpot moet gaan omkeren. Een i3 processor is (bijna) zeker te 'zwak' om 4K video's te kunnen verwerken, maar hier kan onze computerspecialist Cuno vast en zeker veel meer over vertellen. Als beheerder van dit forum gaat hij dan waarschijnlijk ook alle 3 'posts' tot 1 post samenvoegen om het een beetje overzichtelijk te houden, want met deze derde post over hetzelfde onderwerp zou het wat 'rommelig' kunnen worden.
Kijk in elk geval de Kerstman lief aan...
Succes..!

Groeten,

Jan

Gebruikersavatar
Cuno Wegman
Berichten: 353
Lid geworden op: vr 15 feb 2013, 16:25
Contacteer:

Re: Wings Platinum 6

Berichtdoor Cuno Wegman » wo 13 dec 2017, 21:52

Hallo Frans,

Voordat ik aan de inhoud begin: Jan Roeleveld "lijkt" mij een beetje te kennen ;) : ik heb inderdaad jouw vragen en reacties, samen met de andere reacties, samengevoegd met jouw oorspronkelijke vraag.

Zoals Jan al aangegeven heeft, zijn zowel de grafische kaart als de processor al enigszins gedateerd. Zolang je blijft doen wat je altijd al gedaan hebt, zul je daar weinig of geen last van hebben. De computer kan nu nog evenveel als toen je hem kocht.

Maar als de eisen hoger komen te liggen (van standaard (dvd-)video naar full-hd-video naar 4K-video), dan worden de eisen die aan de computer gesteld worden ook hoger. En dat gaat niet echt lineair: van dvd naar full-hd is een verviervoudiging van de beeldinformatie, en van full-hd naar 4K is ook een verviervoudiging. Al met al is 16 keer meer vermogen nodig om hier mee om te gaan.
4K is voor relatief recente computers soms al moeilijk te behappen, laat staan voor een computer van meerdere jaren oud.

Voor de volledigheid: voor het weergeven en verwerken van afbeeldingen wordt alleen de rekenkracht van de grafische kaart gebruikt. Voor het weergven van video's wordt vooral de gewone processor gebruikt (voor het decoderen van het beeld). De grafische kaart wordt dan "alleen" gebruikt voor het samenvoegen van het videobeeld met het fotografische beeld (verwerking van curves, stuursporen en effecten).

De 5800-reeks van AMD/ATI bevat meerdere modellen: van de 5830 voor eenvoudig gebruik (internet, tekstverwerking e.d.) tot de 5870 die (relatief) aanzienlijk krachtiger was (een prestatie-index van 2000 (5830) versus 2800 (5870).
Ter informatie: de huidige grafische kaarten die ik adviseer voor Wings Platinum halen een index van 8000 (tot meer dan 12000).

Bij de processoren geldt dat de i3-serie eigenlijk de instapserie is van Intel. Voor Wings Platinum zijn eigenlijk vooral het bovenste deel van de i5-serie en de i7-serie interessant/bruikbaar. Jouw i3 heeft een prestatie-index van 2850. De (ook al wat verouderde) i7 4790 uit mijn WP-computer zit over de 9000...

Dan nog even een overweging over "4K". Niet alleen voor Frans, maar voor alle lezers/vragenstellers.
Naar mijn idee wordt de term "4K" voor meerdere aspecten gebruikt, die toch andere eisen stellen aan de computer (en de gebruiker).
- het gebruik van 4K-bronmateriaal in een serie (die zelf als full-HD of vergelijkbaar wordt gepresenteerd). Bij foto-bronmateriaal is dit al heel lang gebruikelijk: de meeste camera's maken foto's van meer dan 8 Megapixel. Maar voor video is dit relatief nieuw.
- het maken van een serie die in de 4K-resolutie wordt vertoond. Daarbij kan dan nog onderscheid worden gemaakt naar weergave/uitvoer vanuit de tijdlijn (of exe) of uitvoer als videobestand.
Bij het weergeven uit de tijdlijn of via een exe is tijdens de weergave de volledige rekenkracht voor de verwerking van alle beelden en video's noodzakelijk. Bij het maken van een videobestand als uitvoer, is die rekenkracht minder nodig: de rekenkracht heeft hier alleen gevolgen voor de tijd die nodig is om het videobestand te berekenen. De kwaliteit van het uiteindelijke videobestand is niet afhankelijk van de kracht van de grafische kaart of processor.

Let wel (ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd): het is best mogelijk dat jouw computer in staat is om 4K-video's gewoon via de monitor weer te geven. Dan zou dan het product van een presentatie kunnen zijn.
Feit is dat "alleen weergeven via de monitor" voor de computer een heel andere taak is dan "video decoderen en beeld voor beeld doorgeven aan WP zodat WP er manipulaties op kan uitvoeren en dan naar de monitor sturen".

Het zou prettig zijn, voor de optimale beantwoording van vragen, als vragenstellers ook aangeven welke situatie bij hen van toepassing is.
AVé,
Cuno

f slort
Berichten: 9
Lid geworden op: wo 31 dec 2014, 15:04

Re: Wings Platinum 6

Berichtdoor f slort » za 30 dec 2017, 10:28

Hallo
Welke processor van de i7 moet Ik nemen om de 4k video goed te kunnen (en zonder schokken) afspelen in WP6. Welke videokaart raad je mij daarvoor aan. Mijn PC heeft Windows 7 prof. Groetjes Frans Slort.

Gebruikersavatar
Cuno Wegman
Berichten: 353
Lid geworden op: vr 15 feb 2013, 16:25
Contacteer:

Re: Wings Platinum 6

Berichtdoor Cuno Wegman » di 02 jan 2018, 20:15

Zie beantwoording van de andere vraag van Frans: http://stumpfl.nl/forum/viewtopic.php?f=4&t=369
AVé,
Cuno